Prehlada i antikoagulantni lekovi

Jesen je već uveliko sa nama, i sezona je prehlada koja već utiče na naš svakodnevni ritam....Kako da ih izbegnemo? Kako  da ih savladamo? Kako one utiču na već postojeće bolesti koje nosimo?

Prehlade su najčešćeakutne infektivne (zarazne) bolesti u ljudskoj populaciji. Smatra se da prosečan čovek oboli 3-4 puta godišnje od prehlade, i to se može smatrati normalnom pojavom koja nije za zabrinjavanje. Ove infekcije  zahvataju glavne strukture gornjih disajnih puteva: nos, sinusne šupljine, grlo i glasne žice. U više od 85% svih slučajeva, izazivači su virusi (preko 200 različitih tipova) a tek uoko 15% slučajeva izazvači su bakterije. Bakterijske infekcije lečimo antibioticima. A protiv virusa prehlade zapravo i nema baš pravog leka.

Kako se onda boriti protiv virusa koji izazivaju prehladu?

Najbolje -prevencijom.

Virusi prehlade se najčešće prenose vazdušno-kapljičnim putem: kijanjem, kašljanjem, bivanjem u zajedničkim prostorijama sa obolelim. Manje je međutim poznato, da se prenose i kontaktno: rukovanjem sa zaraženom osobom ii preko predmeta koje je ta osoba dodirivala. Virus na rukama može da previživi i nekoliko sati! Ako ste na primer prehlađeni, i stavite ruku preko nosa i usta kada kijate, a potom se sa nekim uskoro i rukujete, velike su šanse da ta osoba dodirne oko, usta ili nos, i put prenošenja infekcije je otvoren. Dakle, pranje ruku je verovali ili ne, još uvek najbolja prevencija! Obavezno se vakcinisite protiv gripa, a naročito ako imate više od 65 godina i još neke bolesti koje se prilikom virusne infekcije mogu da se iskomplikuju.

Šta ubrzava oporavak?

Osnovna terapija je mirovanje, dati organizmu šansu da se oporavi, unos tečnosti i preparati iz apoteke koji olakšavaju lokalne tegobe.

Koje su to tegobe i kako ih ublažiti?

Svako ima svoju kombinaciju tegoba u zavisnosti od virulencije virusa  ali i sopstvenog imuniteta. I svako ima svoju slab tačku.

Curenje iz nosa, zapušenost nosa, promuklost, bol u grlu pri gutanju, lokalno otečene limfne žlezde, malaksalost, bol u mišićima i kostima, povišena telesna temperature. Ovo su samo neki od mogućih simptoma.

Neki  virusi mogu izazvati stomačne tegobe, mučninu i proliv. Prehlada se nekada može iskomplikovati u vidu upale sinusa, upale srednjeg uha, bronhitisa ili upale pluća.

 

Šta sve možete kupiti u apoteci da olakšate svoje tegobe?

Mnogo toga.

Sredstva koja povećavaju prohodnost disajnih puteva (nosa) - smanjuju prekomernu produkciju sekreta. Koriste se u vidu tableta, kesica koje se razmućuju u vodi ili čaju. Lokalno, to su kapi za nos ili fiziološki rastvor

Sredstva koja smanjuju sekreciju iz nosaI kijanje (Antihistaminici)

Ekspektoransi: olakšavaju iskašljavanje, cepanje ili omekšavanje sluzi i njenu pokretljivost

Antitusici: blokiraju refleks kašlja i smanjuju tegobe kod suvog nadražajnog kašlja

Sredstva protiv bola i povišene telesne temperature (paracetamol, acetilsaliciln kiselina-aspirin, ibuprofen, ...)

Lokalni antiseptik za grlo u vidu bonbona, spreja

Tradicionalni biljni lekovi u obliku čajeva, sirupa

Zašto vam je potreban savet farmaceuta kada kupujete neki od ovih preparata?

Postoji uvek rizik kod samolečenja. Zbog čega?

- Da li ste sigurni da je lek koji već imate u kući ili vam je neko preporučio,pravi izbor leka za vas? Da li ste sigurni u  dužinu upotrebe leka, ispravno korišćenje leka…?

- Da li ste znali da postoje bolesti koje su veoma osetljive na upotrebu bilo kojih lekova?

- Da se neki lekovi ne smeju istovremeno koristiti, jer mogu imati štetne posledice po zdravlje.

- Svaki lek ima neko neželjeno dejstvo i potrebno je da znate da ga prepoznate. 

Dovoljno?

Srećom, nema apoteke bez farmaceuta, a oni na sva ova pitanja imaju odgovore..

U apoteci možete naći veliki broj različitih preparata za prehladu. Izbor vam neće biti lak. Sve je više preparata koji su kombinacija više sastojaka. Tkzv kesice: 3 u jedan.

To su najčešće: vitamin C, sredstvo za snižavanje telesne temperature, za  ublažavanje bolova u mišićima i kostima, sredstva koja olakšavaju disanje otpušavanjem nosa i smanjenjem kijanja...

Većina tih kombinovanih preparata u kesicama nisu potpuno bezbedni za srčane bolesnike, osobe sa povišenim krvnim pritiskom, bolesnim krvnim sudovima, glaukomom, uvećanom prostatom i problemima sa mokrenjem, ili obolelom štitnom žlezdom. 

Neki od ovih sastojaka deluju umirujuće i izazivaju vrtoglavicu i pospanost i samim tim sklonost padu i povredama. Zato je naročito opasno ako se uz njih koriste i neka sredstva za spavanje ili smirenje.

Kapi i sprej za nos koji se koriste da umanje otok sluznice i zapušenost nosa, se koriste najduže do 7 dana, jer njihovo duže i češće korišćenje može dovesti do suprotnih efekata od onih koje smo želeli da postignemo. Važno je pravilno ih koristiti, obzirom da količina koja dospe u grlo gutanjem kapi, takođe može biti uznemirujuća za neke kategorije srčanih oboljenja ili osoba koja pate od nesanice.

Za probiotike uvek ima mesta, čak i kod prehlade. Zbog čega? Najveći imuni organ u telu su creva, a u zidu creva su brojne kolonije "korisnih" bakterija koje brane teritoriju od onih ,"loših".

Homeopatski lekovi su najbezbedniji lekovi u apoteci i pritom jednostavni za primenu - nemaju neželjena dejstva.

Postoje posebne grupe pacijenata koji koriste "nezgodne" lekove, koji se teško kombinuju sa ostalim lekovima. Takvi su na primer ANTIKOAGULANTNI lekovi.Oni stupaju u interakciju sa više od 250 poznatih lekova! Zato je neophodno da uvek naglasite da ih koristite.

 

Šta su antikoagulantni lekovi?

Farin, Sintrom, Syncum, Syncoumar su lekovi koji se uzimaju oralno (na usta) sa ciljem sprečavanja zgrušavanja krvi. Ove lekove treba uzimati tačno kako je propisano, a njihov efekat redovno pratiti odgovarajućim laboratorijskim analizama krvi.

Zašto se koriste?
Ova terapija se propisuje u stanjima kao što su venska tromboza, srčani ili moždani udar, poremećaji srčanog ritma, kao i bolesnicima sa ugrađenim veštačkim zaliscima. Prevelika doza ovih lekova može dovesti do ozbiljnog  krvarenja, dok suviše mala doza nije dovoljna da spreči zgrušavanje krvi.

Kako se prati efekat terapije?
Laboratorijskim pregledom krvi određuju se vrednosti  INR (International Normalized  Ratio) i PT (protrombinsko vreme), a na osnovu njih se procenjuje mogućnost zgrušavanja krvi, kao i sklonost krvarenju. Jednom rečju, dobićete tačnu dozu leka po svojoj meri na osnovu ovih merenja.
U početku se vrednosti INR-a određuju jednom nedeljno, a zatim jednom mesečno, mada u nekim slučajevima mogu biti potrebne i češće kontrole.

Kako se koriste antikoagulantni lekovi?
Ove lekove treba uzimati jednom dnevno, svakoga dana u isto vreme. Ako ste zaboravili da ih popijete, NE UZIMAJTE dupli dozu narednog dana! Nastavite sa uzimanjem redovne dnevne  doze i prekontrolišite vrednosti INR-a prema  savetu Vašeg lekara. Koristite nedeljni dozator. Može vam biti od koristi!

 

 ANTIKOAGULANTNI  LEKOVI I PREHLADA

Neke akutne bolesti generalno mogu uticatina efekat

Farina: povraćanja ili dijareje (koje traju duže od 1-2 dana)
- prehlade (temperatura viša od 38℃) ili infekcije, koje traju duže od 2 dana
- pad, ozbiljne povrede

Ukoliko koristite nov lek koji vam lekar nije propisao, bio on i lek za prehladu, konsultujte farmaceuta i obavezno mu recite da pijete antikoagulantni lek. Najbezbednije je  za vas  da sa sobom uz zdravstvenu knjižicu ili novčanik, uvek imate spisak lekova koji vam mesečno daje vaš lekar. Tako ćete izbeći da pamtite imena lekova i izbeći mogućnost da neki lek propustite da zapamtite.

Važno je odrediti dozu varfarina prilikom uvođenje novog leka ali i prilikom naglog ukidanja nekog leka.

Oprez sa analgeticima (lekovi protiv bolova):

Najbezbedniji izbor sredstva protiv bolova i snižavanje telesne temperature je paracetamol. Ukoliko ste imali infarkt, operaciju na srcu, tromboflebitis ili prelom pa zbog toga uzimate oralne antikoagulanse obavezno se konsultujte sa svojim farmaceutom koji lek da uzmete protiv bolova.

Ukoliko počnete da koristite novi lek koji do tada niste koristili sa varfarinom tipa brufena, diklofena, naproksena, potrebno je posle 72 h od tog trenutka izmerite INR u laboratoriji i da se doza Farina prilagodi.

Oprez sa  antibioticima:

Ukoliko je neophodno da koristite antibiotik zbog komplikacija prehlade (upala uha, sinusa, pneumonija…) uz varfarin, potrebno je posle 72 h od tog trenutka izmerite INR u laboratoriji I da se doza Farina prilagodi.

I neki biljni lekovi mogu da utiču na delovanje antikoagulantne terapije.

Biljni lekovi koji utiču na aktivost antikoagulantne terapije

Pojačavaju- mogu dovesti do

krvarenja

Umanjuju

Anis

Hajdučka trava

Beli luk*

Imela

Brusnica

Kantarion

Crvena detelina

Zeleni čaj

Celer

 

Divlji kesten

 

Glukozamin/Hondroitin/Đavolja kandža

 

Ginko biloba

 

Kora vrbe

 

Đumbir

 

Riblje ulje (omega3 m.k.)

 

Žen-Šen

 

Biljne lekove treba uvoditi u terapiju samo kada za to postoji jasna potreba i uz savet farmaceuta ili lekara.

*"Redovno konzumiranje namirnica koje sadrže beli luk ne bi trebalo da predstavlja problem u kontroli INR-a, izbegavati suplemente na bazi belog luka."

"Visoke doze Vitamina E mogu produžiti vreme zgrušavanja i povećati rizik od krvarenja. Preporuka za pacijenta bi bila upotreba multivitaminskih preparata sa nižim dozama tokoferola (vitamina E). Primena koenzima Q10 može umanjiti dejstvo Farina i povećati rizik od stvaranja tromba."

- Visoke količine vitamina C mogu uticati na delovanje antikoagulansa, stoga bi vitamin C bilo najbolje izbjegavati. Ukoliko vaša ishrana uključuje voće i povrće vaš unos vitamina C je dovoljan.

 

Namirnice bogate vitaminom K kod prekomerne upotrebe mogu umanjiti dejstvo antikoagulantne terapije i razviti rizik za pojavu tromboembolijskih komplikacija znaci suprotan efekat od predhodnog primera.

"Iz ishrane nemojte isključivati namirnice bogate vitaminom K, samo je potrebno da njihov unos bude uravnotežen kako bi INR vrednost bila stabilna (svaki dan po malo). Konsultujte lekara ukoliko je neophodno smanjenje telesne mase."

Namirnice koje treba umereno uzimati (manje od jedne šolje tj manje od 200 gr) a koje su bogate - vitaminom K su sledece:

-       Kelj

-       Mladi luk

-       Sok od paradajza

-       Persun

-       Spanac

-       Kiseli kupus

-       Blitva

-       Tunjevina

 

Upotreba alkohola:

Treba izbegavati povremenu ili redovnu primenu veće količine alkohola. Akutna upotreba alkohola pojačaće dejstvo antikoagulantne terapije i rizik od krvarenja, za razliku od hronične ingestije (alkoholizma), koji će umanjiti dejstvo i povećati rizik za pojavu tromba.

Neke hirurške ili stomatološke procedure mogu zahtevati prekid ili smanjenje doze Farina zavisno od rizika za pojavu tromboembolijskih komplikacija, tako da pre svake lekarske intervencije neophodno je skrenuti pažnju da ste na oralnoj antikoagulantnoj terapiji i sa sobom uvek nosite antikoagulantnu knjižicu."

Potencijalna neželjena dejstva i znaci loše antikoagulantne kontrole:

Blago krvarenje može da se javi povremeno:


- Krvarenje pri pranju zuba
- Krvarenje posle manjeg reza, koje staje posle nekoliko minuta
- Povremeno krvarenje iz nosa

Masivnija krvarenja: (koja zahtevaju hitno javljanje lekaru i kontrolu INR-a)


- Produženo krvarenje koje se ne zaustavlja više od deset minuta
- Iznenadna pojava modrice bez razloga
- Hematurija (Urin crvene ili braonkaste boje)
- Melena (Crna stolica)
- Hemoptiza (Iskašljavanje krvi)
- Menstrualna krvarenja obilnija i dugotrajnija od normalnog

Faktori rizika za pojavu krvarenja:


- Loša kontrola INR vrednosti (INR iznad 4)
- Pacijenti starosti preko 75 godina
- Postojanje GIT krvarenja u istoriji bolesti
- Hipertenzivna kriza (krvni pritisak ≥180/100 mmHg)
- Insuficijencija jetre
- Traume
- Primena NSAIL (terapija bola), antiagregacione terapije...

 

 Mali-veliki saveti

- Održavajte dobro balansiranu i uravnoteženu ishranu. 
 
- Izbegavajte gladovanja i prejedanja 
 
- Upotreba mekanih četkica za zube 
 
- Upotreba rukavica dok se bavite poslovima u bašti 
 
- Upotreba električnog brijaćeg aparata 
 
Ako putujete

- Obavezno nosite sa sobom  poslednji izveštaj lekara (karticu na kojoj je upisan razlog uzimanja antikoagulantne terapije) na kome je upisana ciljna vrednost INR-a i doza leka koju uzimate.

- Ponesite sa sobom dovoljnu količinu leka.

- Lekove uvek nosite sa sobom, u ručnom prtljagu.

- Trudite se da zadržite već postojeći način ishrane.

 

Posavetujte se sa svojim farmaceutom kako da održavate svoj imunitet i kako da koristite svoje lekove.

Obratite se zaposlenima u apoteci ‘’ Ivančić i sin ‘’. Oni su stručni i spremni da odgovore na sva vaša pitanja.