Duvan

Svakoga dana u Srbiji cigaretu zapali 1/3 stanovnika. Iako se sprovode razne aktivnosti na odvikavanju od pušenja, pomaci su mali.

Da li ste se zapitali zašto je to tako?

Šta nikotin, kao glavni sastojak duvana, čini u organizmu pušaća? Dim koji se udahne prenosi nikotin preko pluća u krvotok, a zatim stiže do drugih organa. Vezuje se za nikotinske receptore i u mozgu izaziva lučenje neurotransmitera dopamina, koji izaziva osećaj prijatnosti i zadovoljstva. Dejstvo nikotina je kratko, od 40 minuta do nekoliko sati. Padom koncetracije nikotina u krvi, javlja se želja za novom dozom, odnosno novom cigaretom. Ukoliko ne unesete sledeću dozu, vaše telo pokušava da se adaptira na nove uslove i da kompenzuje dejstvo nikotina. Krajnji rezultat je nemogućnost funkcionisanja kao pre i suočavate se sa prvim apstinencijskim simptomima: razdražljivost, neodoljiva potreba za novom cigaretom, kasnije anksioznost, depresivnost itd., što dokazuje da nikotin stvara jaku zavisnost.

Kako se osloboditi zavisnosti?

Veoma je važno da donesete odluku o prestanku pušenja, a da bi se uspelo značajna je podrska okoline (bivšeg) pušaća. Na raspolaganju su Vam i razliciti preparati koji mogu biti od velike pomoći: nikotinske žvakaće gume (sadrže različite doze nikotina), kao i lekovi: bupropion i citizin. Tabex (Cytisin) je alkaloid iz biljke Cytisus Laburnum (zlatna kisa), koji deluje slično nikotinu, ali nema njegove štetne efekte i ne izaziva zavisnost. Pre upotrebe bilo kog preparata savetujemo konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom.

Koje su koristi od ostavljanja duvana?

- Po prestanku pušenja vrlo brzo, u roku od 20 minuta se normalizuje krvni pritisak i puls.

- U toku osam sati nivo kiseonika se vraća na normalne vrednosti, a nivo ugljen monoksida smanjuje na polovinu.

- U roku od 24 sata mukus iz pluća se oslobađa.

- U roku od dva dana vraća se osećaj mirisa i ukusa.

- Posle tri dana disanje postaje lakše, funkcija pluća se popravlja u toku 3 do 9 meseci za 10%, u zavisnosti od starosne dobi kao i opšteg stanja zdravlja.

- Nakon više godina od prestanka pušenja značajno se smanjuju rizici od ralizičitih bolesti, u čijem nastanku duvan ima veliki uticaj: kancer, emfizem, kardiovaskularne bolesti itd.

- Finansijski efekat, koji s obzirom na cenu duvana, nije zanemarljiv.

Verujemo da svakako vredi pokusati! Ako  probate, iznendićete se otkrićem vlastitih mogucnosti.

- U toku je nacionalna kampanja “Ostavi i pobedi”, koja traje do 29. maja.