Duvan

Svakoga dana u Srbiji cigaretu zapali 1/3 stanovnika. Iako se sprovode razne aktivnosti na odvikavanju od pusenja, pomaci su mali.

Da li ste se zapitali zasto je to tako?

Šta nikotin, kao glavni sastojak duvana, cini u organizmu pusaca? Dim koji se udahne prenosi nikotin preko pluca u krvotok, a zatim stize do drugih organa. Vezuje se za nikotinske receptore i u mozgu izaziva lucenje neurotransmitera dopamina, koji izaziva osecaj prijatnosti i zadovoljstva. Dejstvo nikotina je kratko, od 40 minuta do nekoliko sati. Padom koncetracije nikotina u krvi, javlja se zelja za novom dozom, odnosno novom cigaretom. Ukoliko ne unesete sledecu dozu, vase telo pokusava da se adaptira na nove uslove i da kompenzuje dejstvo nikotina. Krajnji rezultat je nemogucnost funkcionisanja kao pre i suocavate se sa prvim apstinencijskim simptomima: razdrazljivost, neodoljiva potreba za novom cigaretom, kasnije anksioznost, depresivnost itd., sto dokazuje da nikotin stvara jaku zavisnost.

Kako se osloboditi zavisnosti?

Veoma je vazno da donesete odluku o prestanku pusenja, a da bi se uspelo znacajna je podrska okoline (bivseg) pusaca. Na raspolaganju su Vam i razliciti preparati koji mogu biti od velike pomoci: nikotinske zvakace gume (sadrze razlicite doze nikotina), kao i lekovi: bupropion i citizin. Tabex (Cytisin) je alkaloid iz biljke Cytisus Laburnum (zlatna kisa), koji deluje slicno nikotinu, ali nema njegove stetne efekte i ne izaziva zavisnost. Pre upotrebe bilo kog preparata savetujemo konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom.

Koje su koristi od ostavljanja duvana?

- Po prestanku pusenja vrlo brzo, u roku od 20 minuta se normalizuje krvni pritisak i puls.

- U toku osam sati nivo kiseonika se vraca na normalne vrednosti, a nivo ugljen monoksida smanjuje na polovinu.

- U roku od 24 sata mukus iz pluca se oslobadja.

- U roku od dva dana vraca se osecaj mirisa i ukusa.

- Posle tri dana disanje postaje lakse, funkcija pluca se popravlja u toku 3 do 9 meseci za 10%, u zavisnosti od starosne dobi kao i opsteg stanja zdravlja.

- Nakon vise godina od prestanka pusenja znacajno se smanjuju rizici od ralizicitih bolesti, u cijem nastanku duvan ima veliki uticaj: kancer, emfizem, kardiovaskularne bolesti itd.

- Finansijski efekat, koji s obzirom na cenu duvana, nije zanemarljiv.

Verujemo da svakako vredi pokusati! Ako  probate, iznendićete se otkrićem vlastitih mogucnosti.

- U toku je nacionalna kampanja “Ostavi i pobedi”, koja traje do 29. maja.