Dijabetes

Šećerna bolest (Diabetes melitus) je hronična, metabolička bolest koju  karakteriše povišena vrednost glukoze u krvi (iznad 7 mmol/l) . Usled poremećaja u lučenju insulina, hormona koji sintetišu ß-ćelije pankreasa, glukoza se ne može preneti do ćelija u kojima se iskorišćava i to dovodi do hiperglikemije.

Postoji više vrsta dijabetesa:

tip-1 (insulin zavisni Diabetes melitus) koji nastaje usled smanjenog ili potpunog prestanka lučenja insulina,

tip-2 (insulin nezavisni diabetes melitus) nastaje usled smanjene osetljivosti ćelija na delovanje insulina,

dijabetes u trudnoći (gestacijski dijabetes) se javlja u toku druge polovine trudnoće  i nakon porođaja se povlači.

Najčešći simptomi ove bolesti su potreba za povećanim unosom tečnosti, malaksalost, često mokrenje, gubljenje na težini, sporo zarastanje rana, trnjenje ili gubitak osećaja u tabanima i stopalima. Leči se primenom insulina ili oralnim antidijabeticima.

Neogovarajuće lečena i nekontrolisana hiperglikemija može dovesti do komplikacija: hiperglikemijske kome, hipoglikemije, povišenog holesterola, ketourije i ketoacidoze, polineuropatije, očnih oboljenja, bolesti srca i bubrega. Da bi se to sprečilo, uz propisanu terapiju, potrebno je redovno sprovoditi i odgovarajuće mere samokontrole u koje spadaju: kontrola telesne težine, pravilna ishrana, sprovođenje svakodnevnih fizičkih aktivnosti, svakodnevno merenje šećera u krvi, određivanje ketona (acetona) u urinu kao i analizu HbA1C vrednosti  svaka 3 meseca (vrednost < 7% je optimalna, a >8% zahteva korekciju terapije).

Poželjna je primena i vitamina, minerala, antioksidansa:

Alfalipoinska kiselina (Alphalipoin®) je visokoefikasni antioksidans-neutrališe slobodne radikale i oštećenje ćelije, sprečava ili usporava promene u organizmu i utiče na metabolizam šećera. Cirkulacijom lako dospeva do perifernih nerava i mozga i sprečava razvoj degenerativnih promena na njima i zato je korisna kod dijabetesne periferne polineuropatije, retinopatije i kardiopatije. Uzima se 1-3 kapsule dnevno pola sta pre obroka u dužem periodu, u kontinuitetu.

Vitamin C kao jaki antioksidans može pomoći prevenciji nekih od komplikacija dijabetesa (katarakta, retinopatija, nervni poremećaji i kardio vaskularne bolesti). U te svrhe najbolje je koristiti lakorastvorljivi vitamin c u prahu koji se brže resorbuje i brže dostiže željeni efekat.

Hrom poboljšava dejstvo insulina povećavajući broj i osetljivost insulinskih receptora, dok zink omogućava stvaranje insulina.

CoQ10 utiče na energetske metaboličke procese i na sagorevanje masti ima singerističko dejstvo sa selenom i glutationom, a doprinosi i regeneraciji vitamina E, pa se u koristi u kombinaciji sa njima. Dijabetičari moraju da prate nivo šećera u krvi i koriguju doze CoQ10 jer neadekvatne doze dovode do hipoglikemije.

Korisno je uzimati i kompleks vitamina B kao i preparate na bazi cimeta koji takođe utiču na metabolizam ugljenih hidrata i regulišu glikemiju.